Hae sivuilta

Uusimmat kuvat

Tuotteet

DIAMOND HARVEY JA MARILYN: ELÄ TERVEESTI ELÄMÄSI KUNTOON1992Lue lisää »

Yhteystiedot

Wanhat Unelmat ky
Aniankeskus
Aniantie 2-4 17200 Vääksy Asikkala

info@wanhatunelmat.fi www.wanhatunelmat.fi

Liike
puh. 041-7192610
Tuulikki Juusela
puh. 050 564 1944

Avoinna SYYSKUU-TOUKOKUU pe-su kello 11-18
KESÄKUU-ELOKUU joka päivä kello 10-18

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:741456 kpl

Uusimmat kirjoitukset

Mielenkiintoinen numismatiikka

Torstai 5.8.2010 klo 21:58 - Tuulikki


 

Numismatiikka liittyy läheisesti historiaan, maantieteeseen, talouteen, metallurgiaan ja teolliseen tuotantoon, joissa se toimii usein aputieteenä. Esimerkiksi monet antiikin ja keskiajan ajankohdat ovat tarkentuneet rahojen tutkimustuloksien avulla.

Julius Cesarin tiedetään kirjoittaneen yhden ensimmäisistä numismatiikkaa käsittelevistä teoksista. Renesanssin aikana syntyi uudelleen kiinnostus antiikin rahoja kohtaan, ja muun muassa ruhtinaat alkoivat perustaa rahakokoelmia, joiden pohjalta kehittyi nykyaikainen numismatiikka. Nykyisin numismatiikalla on tärkeä osa vanhojen ja harvinaisten rahojen sekä mitalien kaupassa ja arvonmäärityksessä.

Itse olen Päijät-Hämeen Numismaatikkojen passiivinen jäsen.

Latinan moneta, joka on alun perin Juno-jumalattaren lisänimi, on antanut rahan nimen moniin kieliin, esimerkkinä englannin money. Rooman tasavallan ensimmäinen rahapaja sijaitsi Juno Monetan temppelissä. Ensimmäiset metallirahat lyötiin Lyydiassa noin 650 eaa. Hopearahan lyönti Roomassa alkoi 268 eaa. Kiinalaiset ottivat käyttöön setelirahan 800-luvulla.Setelit otettiin Euroopassa käyttöön 1600-luvulla, kun kolikkorahan käyttö osoittautui epäkäytännölliseksi: se painoi ja vei tilaa.

Liikkeessä suhteellisen hyvä valikoima niin seteleitä kuin metallirahojakin

 

Avainsanat: rahat, keräily, mitalit