Hae sivuilta

Uusimmat kuvat

Tuotteet

HAAPAKOSKI AARNE: PURPPURANTEKIJÄ2 P 1951 SID K 3Lue lisää »

Yhteystiedot

Wanhat Unelmat ky
Aniankeskus
Aniantie 2-4 17200 Vääksy Asikkala

info@wanhatunelmat.fi www.wanhatunelmat.fi

Liike
puh. 041-7192610
Tuulikki Juusela
puh. 050 564 1944

Avoinna pe-su kello 11-18

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:2103009 kpl

Uusimmat kirjoitukset

  • 26.6.2019 15:25Kiitos asiakkaille yhteisistä vuosistaLue lisää »

Huonekalu - tärkeätä historiaa

Torstai 20.10.2011 klo 10:14 - Tuulikki


Huonekalujen entisöinti on syksyisin alkava harrastus. Monia kursseja järjestetään ympäri Suomea. Liikkeessä sen huomaa siitä, että huonokuntoisia kysellään tavallista enemmän. Suosituimpia ovat vanhat tuolit ja lipastot - entiseen aikaan piironki nimellä kutsutut.

Piirongit olivat 1800-luvulla koko maassa yleisiä muotihuonekaluja ja ne kuuluivat pitkälle 1900-luvulle joka kodin sisustukseen. Vielä vuosisadan puolivälissä melkein joka kodissa oli ainakin yksi piironki. Itselläni on mummun ja oman äidin peruja. Toinen on Pohjanmaalla tehty liinavaatepiironki ja toinen Askon tehdasvalmisteinen peilipiironki.

Pieniä klaffipiironkeja kysytään enemmän kuin niitä liikkeeseen tulee. Pienistä huonekaluista "pesukommuutit" ovat suosittuja. Tulipa yhdestä perikunnasta niin herrasväen hienompi  kuin emännöitsijän vaatimattomampi versio. Molemmat löysivät uuden kodin nuorten parien luona.

Piironki viesti aikoinaan muiden uutuuksien tavoin omistajansa arvosta, asemasta ja varallisuudesta. Ne asetettiin ensin arvokkaisiin tiloihin kuten saleihin ja kamareihin sekä vähitellen jopa keittiöihin. Taitavimmat osasivat tehdä niitä itse, mutta yleensä niitä teetettiin puuseppämestareilla ja kylänikkareilla tai ostettiin markkinoilta ja huutokaupoista. Niitä saatiin myös lahjoina ja myötäjäisinä.

Euroopan säätyläiset alkoivat käyttää arkkujen lisäksi ja sijaan myös laatikollisia säilytyshuonekaluja jo 1400- ja 1500-luvulla. Saksankielisessä Euroopassa näyttää pelkkiä vetolaatikoita sisältänyt huonekalu olleen valmiiksi kehitetty jo vuoden 1500 tienoilla. Sekä saksalaisilla alueilla että Ranskassa kolmella päällekkäisellä vetolaatikolla varustetut lipastot olivat 1600- ja 1700-luvulla muotihuonekaluja, joista puuseppämestarit tekivät toinen toistaan upeampia versioita. Kun ne lisäsivät asumisen mukavuutta, niille annettiin nimitys Kommode /commode.

Suomenkin säätyläiset alkoivat hankkia uudenlaisia säilytyshuonekaluja ainakin 1600-luvun lopulta lähtien ensin valmiina ulkomailta, erityisesti Hollannista ja Englannista, sekä teettämällä niitä Tukholman tai omien kaupunkien mestareilla. Myös varakkaat porvarit havaitsivat varsinkin kirjoituslipastot ja -pulpetit käytännöllisiksi. 1700-luvun perunkirjoissa chiffoniér- ja bureau-nimiset huonekalut ovat varsin tavallisia, mutta suomalaisten suussa bureau vääntyi piirongiksi.

 Lähde: Sammallahti, Leena; Lehto, Marja-Liisa: Kalusteita kamareihin: Suomalaisten keinutuolien ja piironkien historiaa. SKS, 2010

 

Avainsanat: huonekalu, keräily, tuoli, piironki