Hae sivuilta

Uusimmat kuvat

Tuotteet

GARDBERG C J: Turun linnan kolme KatarinaaOtava 4 painos 1993, kunto K 4, 218 sivua, sidottu, kuvakannetLue lisää »

Yhteystiedot

Wanhat Unelmat ky
Aniankeskus
Aniantie 2-4 17200 Vääksy Asikkala

info@wanhatunelmat.fi www.wanhatunelmat.fi

Liike
puh. 041-7192610
Tuulikki Juusela
puh. 050 564 1944

Avoinna pe-su kello 11-18

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:2380320 kpl

Uusimmat kirjoitukset

  • 26.6.2019 15:25Kiitos asiakkaille yhteisistä vuosistaLue lisää »

Nuket suosittu keräilykohde

Keskiviikko 11.1.2012 klo 17:16 - Tuulikki


 

Nuket ovat maailman kolmanneksi suosituin keräilyn kohde postimerkkien ja rahojen jälkeen. Kukin kerää niitä halunsa ja varojensa mukaan.

Sana nukke, docka (ruotsiksi), doll (englanniksi), Docke (saksaksi) tulee alunperin latinankielen sanasta pupa, joka merkitsee pientä lasta. Pupa on saksaksi puppe, ranskaksi poupée ja englanniksi puppet.

Alunperin ihmisen kuva eli nukke oli kulttiesine; maagisia voimia omaava, onnentuoja tai hautaan laitettava hahmo, joka toimi vainajan palvelijana tuonpuoleisessa. Egyptistä on löydetty 2000 vuotta eKr. tehtyjä puunukkeja, jotka ovat litteitä ja yksinkertaisen muotoisia.Niitä lapset käyttivät leikkiessään. Myös Roomasta ja Antiikin Kreikasta on löydetty v. 500 eKr. nukkeja, joiden pää oli tehty savesta ja vartalo kankaasta. Lapset jopa tekivät itse vaatteita nukeilleen.

Ranskassa 1300-luvulla nuket olivat viimeisimmän muodin malleja eli mannekiineja. Nuket lähetettiin Euroopan hoveihin, jotta hovit oppisivat muodin uudet suuntaukset. Nuket oli halpa tehdä ja helppo kuljettaa ympäri maailmaa. Nuket muistuttivatkin ulkonäöltään, vaatetukseltaan ja hiusmalliltaan, aikuisia ihmisiä.

Nykyisin sanasta nukke tulee mieleen lapsinukke. Itse asiassa se on ilmiönä sangen nuori; vasta 1870-luvulla alettiin tehdä lapsinukkeja, jotka väistivät aikuisnuket, pupeet, suureksi osaksi tieltään. Ensimmäiset ranskalaiset lapsinuket, bébét olivat idealisoituja, suurisilmäisiä, suppusuisia ja tietenkin posliini-ihoisia! Posliini oli lasittamatonta biskviitä, joka muistuttaa ihoa. Kuuluisia ranskalaisia nukkevalmistajia olivat mm. Jumeau, Bru ja Steiner.

Saksassa alettiin 1900-luvun alkupuolella tekemään ns. karakteerinukkeja, jotka olivat realistisia, oikeiden lasten näköisiä nukkeja, joilla saattoi olla muitakin ilmeitä kuin hymy. Saksalaisia nukenvalmistajia olivat mm. Simon & Halbig, Heubach ja Kestner.

Suomen Nukketaiteilijat ry:n mukaan Antiikkinukke on vähintään 75 vuotta vanha. Vanha nukke on 25-75- vuotias ja moderni nukke on alle 25- vuotias . Se voi olla taiteilijanukke, taiteilijanuken uusinto tai massatuotantonukke.

1960-luvuilla nukkeharrastus aloitti kasvun, joka jatkuu edelleen. Tekniikka; uunit, posliinimassat ja maalit ovat kehittyneet niin, että posliininukkejakin voi tehdä kohtuullisen vaivattomasti.

Tänään marketissa myytävä nukke saattaa olla huomisen antiikkia!

Lähteet:

Suuri Suomalainen Nukkekirja ISBN 951-9440-52-6
Pipsa Ystäväni / Min Vän Pipsa ISBN 951-9125-70-1

Avainsanat: nukke, keräily