Hae sivuilta

Uusimmat kuvat

Tuotteet

ÖLJYMÄKI AINO: ILOA JA JUHLAALue lisää »

Yhteystiedot

Wanhat Unelmat ky
Aniankeskus
Aniantie 2-4 17200 Vääksy Asikkala

info@wanhatunelmat.fi www.wanhatunelmat.fi

Liike
puh. 041-7192610
Tuulikki Juusela
puh. 050 564 1944

Avoinna pe-su kello 11-18

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:2380236 kpl

Uusimmat kirjoitukset

  • 26.6.2019 15:25Kiitos asiakkaille yhteisistä vuosistaLue lisää »

Runo - mielen maailmaa

Torstai 15.11.2012 klo 17:33


Olen lukenut ja lausunut lapsuudesta saakka runoja - sekä itsekseni että julkisestikin. Äitini lausui mielellään runoja, Kaarlo Sarkia oli yksi lempirunoilijoistaan.

Sain Saima Harmajan runot rippilahjakseni - edelleen hyllyssäni.  Silloin tällöin selailen ja samalla muistelen nuoruuttani. Harmaja kuoli tuberkuloosiin 23-vuotiaana 1937.

Kahdestakin perikunnasta tuli satoja runokirjoja, Saarikosken runokirjat lähes myyty. Viidan Kukunor odottaa postitustaan. Saarikoski julkaisi runokokoelmia vuodesta 1958 lähtien tasaisesti kuolemaansa saakka. 1960-luvulla hänen kirjoitustyylinsä alkoi muuttua erottautuen yhä enemmän muusta suomalaisesta modernismista. Saarikoski itse kuvaili tyyliään demokraattiseksi tai dialektiseksi.

Huolimatta verrattain suppeasta tuotannostaan, joka käsittää vain neljä runokokoelmaa ja kaksi romaania, Lauri Viita kuuluu sodanjälkeisen suomalaisen kirjallisuuden kärkinimiin. runoteos Kukunor ilmestyi 1949 ja sitä  pitkää, fantasiallista ja vertauskuvallista runoelmaa kritisoitiin liian vaikeaksi. Kukunor on sovitettu kuunnelmaksi, jonka Radioteatteri esitti vuonna 1965. Se on sittemmin ollut Radioteatterin suosituimpia kuunnelmia.

Runous on vanhin kirjallisuuden laji. Se alkoi suullisena sanataiteena, joka siirtyi runonlaulajan muistista toisen muistiin ja saattoi muuttua matkalla hieman. Muistia auttoivat runomitat alku- ja loppusoinnuin sekä rytmisin keinoin. Kukapa ei olisi kuullut Larin Paraskeesta. Kansanrunous käsittääkin kansan muistin varassa suullisena perimätietona säilyneet mielikuvituksen tuotteet, joiden tekijää ei yleensä tunneta.

Kirjoitustaidon kehityttyä runoja alettiin merkitä muistiin, ja kirjoitetusta runoudesta kehittyi uutta taidetta.

Hienoa, että ihmiset edelleenkin harrastavat runoja. Jokaisella on oma mielirunoilijansa, jonka runot koskettavat. Syksyyn runojen lukeminen sopii hyvin - virkistämään ja rauhoittamaan.