Hae sivuilta

Uusimmat kuvat

Tuotteet

MODE PRATIQUE 1937, NRO 2Lue lisää »

Yhteystiedot

Wanhat Unelmat ky
Aniankeskus
Aniantie 2-4 17200 Vääksy Asikkala

info@wanhatunelmat.fi www.wanhatunelmat.fi

Liike
puh. 041-7192610
Tuulikki Juusela
puh. 050 564 1944

Avoinna pe-su kello 11-18

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:2380351 kpl

Uusimmat kirjoitukset

  • 26.6.2019 15:25Kiitos asiakkaille yhteisistä vuosistaLue lisää »

Retroillaanko?

Sunnuntai 26.1.2014 klo 10:33


Aikakausille tyypilliset erikoispiirteet, aatteet, muodit, trendit ja tyylisuunnat ohjaavat ihmisten ja varsinkin nuorten käyttäytymistä sekä itseilmaisua aina pukeutumisesta sisustamiseen. Tällainen vaikutteiden lainaaminen ajasta, ympäristöstä ja yhteiskunnasta vaikuttaa suoraan myös ihmisten kulutuskäyttäytymiseen.

Sanalla retro tarkoitetaan yleensä 1950-80 lukujen tyyliä. Sanaa on eniten käytetty muodin yhteydessä. Siihen liittyy useimmilla ihmisillä tietynlainen nostalgia eli menneen aikakauden ihannointia, ikävöintiä, kaihoa ja haikeuttakin.

Tunteet ohjaavat ihmisen toimintaa, siksi retrohenki luo mm turvallisuutta. Useimmiten esim. keräilyssä kyse on harrastajan omassa lapsuudessa tai nuoruudessa vallinneiden muotien ja ilmiöiden kertaamisesta. On mukavaa omistaa jokin mummolan vanha tavara, isoäidin vanha plyymi, papalta saatu mopedi jne.

Kaikilla ei ole tilaisuutta saada perintönä retroa, siksi kirpputorit, wanhojen tawaroiden liikkeet ja retromessut ovat niin suosittuja tällä hetkellä. Niilstä viime vuosisadan esineet pelastetaan vinteiltä ja kellareista uuteen kotiin ja käyttöön tuoden iloa uusille, onnellisille omistajille.

Vintage-sanaa (hyvä vuosikerta) käytettiin alun perin ainoastaan viinien yhteydessä (vuosikertaviini).  Tällä hetkellä sana yleiskäytössä tarkoittaa  lähinnä menneiden vuosikymmenten vaatteita ja esineitä. Sana on lainattu englannin kielestä, johon se on tullut vanhasta ranskan kielestä, vendange. Olisikohan sana vintage myös salonkikelpoinen ilmaus kirpputori- ja second hand -nimityksille?

Retroilua laajana käsitteenä voidaan katsoa olevan uuden tekeminen vanhasta, uuden tekeminen vanhaa muistuttavaksi ja vanhan, alkuperäisen yhdistäminen uuteen.

Siispä retroillaan!