Hae sivuilta

Uusimmat kuvat

Tuotteet

PAAVO RINTALA - SISSILUUTNANTTIOtava 4 painos 1963, sidottu kansipaperit, kunto K 3, 223 sivuaLue lisää »

Yhteystiedot

Wanhat Unelmat ky
Aniankeskus
Aniantie 2-4 17200 Vääksy Asikkala

info@wanhatunelmat.fi www.wanhatunelmat.fi

Liike
puh. 041-7192610
Tuulikki Juusela
puh. 050 564 1944

Avoinna pe-su kello 11-18

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:2380280 kpl

Uusimmat kirjoitukset

  • 26.6.2019 15:25Kiitos asiakkaille yhteisistä vuosistaLue lisää »

Hopea on ikuista

Tiistai 19.8.2014 klo 9:40


Hopea on muinaismetalli, arkeologisten löytöjen perusteella voidaan olettaa hopean löydetyn noin 5 000 vuotta sitten. Ensimmäiset hopeaesineet Suomessa voidaan yhdistää ns. rautakauteen. 

Hopea oli useimmissa maissa 1800-luvulle saakka rahajärjestelmän perustana, kunnes sen syrjäytti kultakanta.

Aikoinaan hopeaesineen arvo oli metalliarvo + käsityöläisen palkka. 1870-luvulle saakka tehtiin suurin osa suomalaisesta hopeasta käsin. Nyt antiikkiarvosta  on tullut merkittävin arvontekijä. Viime vuosina on herännyt kiinnostus vanhaa hopeaa kohtaan. Keräilijät taistelevat kiihkeästi antiikkiliikkeissä ja huutokaupoissa  tarjolla olevista hopeaesineistä, ja hinnat ovat vuosi vuodelta  kohonneet.

Vanha suomalainen hopeasepäntyö oli puhtaasti käsityötä ja "yksinkertaista". Tämä yksinkertaisuus on ollut pohjana myöhemmälle modernin design-hopean muotokielelle tietoisesti tyylipiirteenä. Muotoilijan nimestä on 1950-luvulta lähtien tullut tuotteen takuuleima. Esineen arvo riippuu muotoilijasta. Esine ei välttämättä enää edusta itseään, vaan suunnittelijaansa. Samalla se on menettänyt käyttöesineen merkitystä ja sitä pidetään taide-esineenä.

Hopea on yksi yleisimmistä korumetalleista. Hopeaa käytetään tavallisimmin seoksena, jossa on joko 83 % tai 92,5 % hopeaa, loput kuparia. Seosta, jossa hopeaa on 92,5 %, sanotaan sterling-hopeaksi. Hopeaesineisiin lyötävissä leimoissa hopeapitoisuus ilmaistaan promilleina.

Hopeaesineitä ja -koruja voidaan helposti ja turvallisesti puhdistaa kotioloissa laittamalla hopeaesineet kulhoon, jossa on lämmintä tai kuumaa vettä ja  ruokasoodaa. Hopeaesineet kääritään alumiinifolion sisään. Vältä naarmuttamista hopean puhdistamisessa. On myös erilaisia puhdistusliinoja ja aineita. Arvokkaimmat esineet ja korut on syytä viedä kultasepänliikkeeseen puhdistettavaksi.

Erinomainen artikkeli löytyy http://www.ennenjanyt.net/2006_2/referee/immonen.html

Avainsanat: hopea, koru,