Hae sivuilta

Uusimmat kuvat

Tuotteet

KALLIONIEMI KAARLO: VALIKOIMA EHTOLYHENNYKSIÄ2. P 1944Lue lisää »

Yhteystiedot

Wanhat Unelmat ky
Aniankeskus
Aniantie 2-4 17200 Vääksy Asikkala

info@wanhatunelmat.fi www.wanhatunelmat.fi

Liike
puh. 041-7192610
Tuulikki Juusela
puh. 050 564 1944

Avoinna pe-su kello 11-18

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:2380210 kpl

Uusimmat kirjoitukset

  • 26.6.2019 15:25Kiitos asiakkaille yhteisistä vuosistaLue lisää »

Postimerkkeilläänkö?

Keskiviikko 25.3.2015 klo 9:30 - Tuulikki

Postimerkkien keräily on ylivoimaisesti laajimmalle levinnyt keräilyharrastus.
Postimerkkejä on kerätty jo yli 170 vuoden ajan eli niin kauan kuin merkkejä on ollut ylipäätään olemassa.

Maailman ensimmäinen postimerkki, yhden pennin arvoinen Penny Black ilmestyi Englannissa vuonna 1840. Samalla ilmestyivät ensimmäiset ehiöt (kirjeet joihin maksuarvo oli valmiiksi painettu).

Vanhimmat yhä toimivat postimerkkikerhot ovat ihan alkuvuosilta.  Englannissa yhä toimiva Royal Philatelic Society London perustettiin 1869.

Suomen ensimmäiset postimerkit ilmestyivät vuonna 1856, ensimmäiset ehiöt jo vuonna 1845 - kolmantena maana maailmassa. Suomessa on julkaistu kaikkiaan noin 2.000 postimerkkiä.

Suomessa postimaksuksi kävi aluksi kaksi merkkiä, sininen viiden kopeekan merkki ja punainen kymmenen kopeekan merkki. Viiden kopeekan merkki oli tarkoitettu peruspainoisille kirjeille, joiden kuljetusmatka oli alle 125 virstaa (vähän yli 130 kilometriä) ja kymmenen kopeekan merkki tätä pitemmille matkoille.

Postimerkkien aiheet ovat ilmentäneet kunkin ajan arvostuksia ja tyylivirtauksia. Valtiollinen vaakunaleijona oli yksi aiheista alusta asti, tosin leijonamerkin malli on muuttunut jo moneen kertaan.

Filatelia eli postimerkkeily on postimerkkien, postilähetysten, postileimojen ja muiden postihistoriaan liittyvien kohteiden keräilyä ja tutkimista. Postimerkkien keräilijää kutsutaan filatelistiksi.  Filatelia on johdettu kreikan kielen sanoista philos ’ystävä’ ja ateleia ’maksuvapaus’

Ensimmäinen keräilyyn tarkoitettu postimerkkikansio julkaistiin vuonna 1861 Ranskassa. Ensimmäinen postimerkkiaiheinen lehti alkoi ilmestyä Saksassa vuonna 1863. Ensimmäinen postimerkkiluettelo julkaistiin Belgiassa vuonna 1864 ja Suomessa vuonna 1895.

Filatelian käsitettä käytti ensimmäisenä ranskalainen M. Herpin vuonna 1864. 1880-luvun lopulla tulivat myyntiin ensimmäiset liimakkeet, joilla merkit kiinnitetään kansioihin. Vuonna 1926 perustettiin kansainvälinen filatelistiliitto Féderation Internationale de Philatelie FIP. Suomen Filatelistiliitto perustettiin vuonna 1947

Merkeissä näkyy selvästi kansakunnan historia!

Avainsanat: keräily, postimerkki, filatelia

Ensipäivänkuori kertoo historiaa

Sunnuntai 14.11.2010 klo 13:36 - Tuulikki

Wanhoihin Unelmiin tuli 2 perikunnasta runsaasti vanhempia ensipäivänkuoria.

Virallinen ensipäivänkuori tarkoittaa postin valmistamaa ensipäivänkuorta. Nykyisin niissä on aina erikseen ensipäivää varten valmistettu kuori ja ensipäivän erikoisleima. Myös itse valmistetut ensipäivänkuoret voidaan rinnastaa näihin. On ”makuasia”, minkälaisia FDC-kuoria pitää parhaimpina. Toiset haluavat kerätä ensipäivänkuorensa "aidosti kulkeneina" ja itse valmistettuina, toiset taas arvostavat postin virallisia kuoria enemmän.

Ensipäivän kuorien hinnat vaihtelevat suuresti riippuen niiden ilmestymisajankohdasta sekä merkkimallista. Ennen 1940-lukua ilmestyneet FDC-kuoret ovat hyvin haluttuja. Kalleimpia ovat malli 1930 merkkien FDC-kuoret. Kuorien ja merkkien kysyntä suhteessa tarjontaan säätelee hintoja. 80- ja 90-luvun FDC-kuoria on markkinoilla runsaasti ja suurimmalla osalla keräilijöistä nämä jo ovat. Tämä osaltaan laskee kuorien kysyntää sekä hintaa. 90-luvun FDC-kuorien hinnat vaihtelevat, myyntihinta on tällä alhainen. Rikastumaan ei pääse moniin vuosiin, jos ollenkaan. Nyt 2000-luvulla merkkien ja kuorien kerääminen on hiukan hiipunut, joten näistä voi tulevaisuudessa jotain saadakin.

Keräilijät ovat usein hamstereita eli kaikkea keräilyyn liittyvää materiaalia varastoidaan yli oman tarpeen. 70-80-luvut ovat olleet kaikenlaisen keräilyn kulta-aikaa.

Mutta, keräilyhän on omaksi iloksi tarkoitettua harrastusta, ei rahan vuoksi.

Postilähetys kannattaa säilyttää kuivassa ja tasalämpöisessä tilassa. Kosteusvaihtelut ja lämpötilavaihtelut voivat vaurioittaa sitä. Sitä ei kannata säilyttää muovisessa säilössä. Osassa muovikelmuja on erilaisia kemiallisia aineita, jotka saattavat pidempiaikaisessa käytössä vaurioittaa paperia. Kannattaa myös pitää huolta, ettei kirjekuori pääse taittumaan, rypistymään tai likaantumaan.

Avainsanat: ensipäivänkuori, keräily, filatelia