Hae sivuilta

Uusimmat kuvat

Tuotteet

SELTZER C.A.: ERÄMAAN HENKÄYS3 P 1955 NID K 3Lue lisää »

Yhteystiedot

Wanhat Unelmat ky
Aniankeskus
Aniantie 2-4 17200 Vääksy Asikkala

info@wanhatunelmat.fi www.wanhatunelmat.fi

Liike
puh. 041-7192610
Tuulikki Juusela
puh. 050 564 1944

Avoinna pe-su kello 11-18

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:2380192 kpl

Uusimmat kirjoitukset

  • 26.6.2019 15:25Kiitos asiakkaille yhteisistä vuosistaLue lisää »

Hopea on ikuista

Tiistai 19.8.2014 klo 9:40

Hopea on muinaismetalli, arkeologisten löytöjen perusteella voidaan olettaa hopean löydetyn noin 5 000 vuotta sitten. Ensimmäiset hopeaesineet Suomessa voidaan yhdistää ns. rautakauteen. 

Hopea oli useimmissa maissa 1800-luvulle saakka rahajärjestelmän perustana, kunnes sen syrjäytti kultakanta.

Aikoinaan hopeaesineen arvo oli metalliarvo + käsityöläisen palkka. 1870-luvulle saakka tehtiin suurin osa suomalaisesta hopeasta käsin. Nyt antiikkiarvosta  on tullut merkittävin arvontekijä. Viime vuosina on herännyt kiinnostus vanhaa hopeaa kohtaan. Keräilijät taistelevat kiihkeästi antiikkiliikkeissä ja huutokaupoissa  tarjolla olevista hopeaesineistä, ja hinnat ovat vuosi vuodelta  kohonneet.

Vanha suomalainen hopeasepäntyö oli puhtaasti käsityötä ja "yksinkertaista". Tämä yksinkertaisuus on ollut pohjana myöhemmälle modernin design-hopean muotokielelle tietoisesti tyylipiirteenä. Muotoilijan nimestä on 1950-luvulta lähtien tullut tuotteen takuuleima. Esineen arvo riippuu muotoilijasta. Esine ei välttämättä enää edusta itseään, vaan suunnittelijaansa. Samalla se on menettänyt käyttöesineen merkitystä ja sitä pidetään taide-esineenä.

Hopea on yksi yleisimmistä korumetalleista. Hopeaa käytetään tavallisimmin seoksena, jossa on joko 83 % tai 92,5 % hopeaa, loput kuparia. Seosta, jossa hopeaa on 92,5 %, sanotaan sterling-hopeaksi. Hopeaesineisiin lyötävissä leimoissa hopeapitoisuus ilmaistaan promilleina.

Hopeaesineitä ja -koruja voidaan helposti ja turvallisesti puhdistaa kotioloissa laittamalla hopeaesineet kulhoon, jossa on lämmintä tai kuumaa vettä ja  ruokasoodaa. Hopeaesineet kääritään alumiinifolion sisään. Vältä naarmuttamista hopean puhdistamisessa. On myös erilaisia puhdistusliinoja ja aineita. Arvokkaimmat esineet ja korut on syytä viedä kultasepänliikkeeseen puhdistettavaksi.

Erinomainen artikkeli löytyy http://www.ennenjanyt.net/2006_2/referee/immonen.html

Avainsanat: hopea, koru,

Korujen ihana maailma

Keskiviikko 24.11.2010 klo 10:35 - Tuulikki

Koru määritellään virallisesti: ihmisen vartalolla tai vaatetuksessa oleva somisteena käytettävä esine.

Korun merkitys on moninainen, asemaan tai uskontoon liittyvä, tai vain kantajalleen tai antajalleen iloa tuottava. Eri kulttuureissa on käytetty amuletteja torjumaan pahoja henkiä ja antamaan suojaa kantajalleen. Arvokkailla koruilla näytettiin ja näytetään edelleenkin vaurautta, kiintymystä, sitoutumista.

Kulta ja hopea ovat vuosisatoja olleet arvostettuja korumateriaaleja. Niiden rinnalle on tullut myös platina. Vanhimpia metalleja ovat olleet kupari, pronssi, ja tina sekä niiden seokset. Koruihin on liitetty helmiä, jalokiviä, lasia ja muita materiaaleja.

Kun teettää korun, käyttää sitä pitkään, pitää siitä hyvän huolen ja toivon mukaan siirtää sen vielä perintönä lapsille ja lapsenlapsille siirtää samalla kulttuuria.

Isoisien sukupolvi oli tottunut käyttämään niin sanottuja miesten koruja, solmioneuloja, perheen kantasormuksia, kelloja ja kalvosinnappeja. Monella saattaakin olla isoisältä peritty kello.

Markkinoille tulvivat ”kultaiset” halpatuotantosormukset tehdään teollisesti ohuesta, ontosta materiaalista. Tällainen sormus saattaa painaa alle gramman ja kestää käyttöä vain muutaman vuoden.

Nykyisin kerätään eri aikakauisien pukukoruja. Liikkessämme on erityisesti 1920- ja 50-luvun pukukoruja. Pukukorut ovat aina seuranneet läheisesti muutakin muotia ja muotivirtauksia. Korumuotoilussa näkyy hyvin kulloisenkin ajankohdan designtrendit ja muotokieli, estetiikka ja aatteet. Koru ei ole aito kulta-, hopea- tai muu arvokoru, vaan se onkin oikeastaan vastakohta näille kalliille koruille. Yleensä pukukoruissa käytetään tekojalokiviä, hiottua lasia ja lasihelmiä. Korujen materiaaleina on saatettu käyttää esim. bakeliittia tai emaliakin.

 

Avainsanat: korut, pukukoru, keräily, kulta, hopea