Hae sivuilta

Uusimmat kuvat

Tuotteet

MUNSTERHJELM ELIN: ELÄINKOHTALOITA1 P 1920 NID K 3 KERTOMUKSIA NUORELLE VÄELLELue lisää »

Yhteystiedot

Wanhat Unelmat ky
Aniankeskus
Aniantie 2-4 17200 Vääksy Asikkala

info@wanhatunelmat.fi www.wanhatunelmat.fi

Liike
puh. 041-7192610
Tuulikki Juusela
puh. 050 564 1944

Avoinna pe-su kello 11-18

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:2140747 kpl

Uusimmat kirjoitukset

  • 26.6.2019 15:25Kiitos asiakkaille yhteisistä vuosistaLue lisää »

Korujen ihana maailma

Keskiviikko 24.11.2010 klo 10:35 - Tuulikki

Koru määritellään virallisesti: ihmisen vartalolla tai vaatetuksessa oleva somisteena käytettävä esine.

Korun merkitys on moninainen, asemaan tai uskontoon liittyvä, tai vain kantajalleen tai antajalleen iloa tuottava. Eri kulttuureissa on käytetty amuletteja torjumaan pahoja henkiä ja antamaan suojaa kantajalleen. Arvokkailla koruilla näytettiin ja näytetään edelleenkin vaurautta, kiintymystä, sitoutumista.

Kulta ja hopea ovat vuosisatoja olleet arvostettuja korumateriaaleja. Niiden rinnalle on tullut myös platina. Vanhimpia metalleja ovat olleet kupari, pronssi, ja tina sekä niiden seokset. Koruihin on liitetty helmiä, jalokiviä, lasia ja muita materiaaleja.

Kun teettää korun, käyttää sitä pitkään, pitää siitä hyvän huolen ja toivon mukaan siirtää sen vielä perintönä lapsille ja lapsenlapsille siirtää samalla kulttuuria.

Isoisien sukupolvi oli tottunut käyttämään niin sanottuja miesten koruja, solmioneuloja, perheen kantasormuksia, kelloja ja kalvosinnappeja. Monella saattaakin olla isoisältä peritty kello.

Markkinoille tulvivat ”kultaiset” halpatuotantosormukset tehdään teollisesti ohuesta, ontosta materiaalista. Tällainen sormus saattaa painaa alle gramman ja kestää käyttöä vain muutaman vuoden.

Nykyisin kerätään eri aikakauisien pukukoruja. Liikkessämme on erityisesti 1920- ja 50-luvun pukukoruja. Pukukorut ovat aina seuranneet läheisesti muutakin muotia ja muotivirtauksia. Korumuotoilussa näkyy hyvin kulloisenkin ajankohdan designtrendit ja muotokieli, estetiikka ja aatteet. Koru ei ole aito kulta-, hopea- tai muu arvokoru, vaan se onkin oikeastaan vastakohta näille kalliille koruille. Yleensä pukukoruissa käytetään tekojalokiviä, hiottua lasia ja lasihelmiä. Korujen materiaaleina on saatettu käyttää esim. bakeliittia tai emaliakin.

 

Avainsanat: korut, pukukoru, keräily, kulta, hopea