Hae sivuilta

Uusimmat kuvat

Tuotteet

SARAJA VILJO: TUNTURIN TIELue lisää »

Yhteystiedot

Wanhat Unelmat ky
Aniankeskus
Aniantie 2-4 17200 Vääksy Asikkala

info@wanhatunelmat.fi www.wanhatunelmat.fi

Liike
puh. 041-7192610
Tuulikki Juusela
puh. 050 564 1944

Avoinna pe-su kello 11-18

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:941585 kpl

Uusimmat kirjoitukset

  • 26.6.2019 15:25Kiitos asiakkaille yhteisistä vuosistaLue lisää »

Mielenkiintoinen numismatiikka

Torstai 5.8.2010 klo 21:58 - Tuulikki

 

Numismatiikka liittyy läheisesti historiaan, maantieteeseen, talouteen, metallurgiaan ja teolliseen tuotantoon, joissa se toimii usein aputieteenä. Esimerkiksi monet antiikin ja keskiajan ajankohdat ovat tarkentuneet rahojen tutkimustuloksien avulla.

Julius Cesarin tiedetään kirjoittaneen yhden ensimmäisistä numismatiikkaa käsittelevistä teoksista. Renesanssin aikana syntyi uudelleen kiinnostus antiikin rahoja kohtaan, ja muun muassa ruhtinaat alkoivat perustaa rahakokoelmia, joiden pohjalta kehittyi nykyaikainen numismatiikka. Nykyisin numismatiikalla on tärkeä osa vanhojen ja harvinaisten rahojen sekä mitalien kaupassa ja arvonmäärityksessä.

Itse olen Päijät-Hämeen Numismaatikkojen passiivinen jäsen.

Latinan moneta, joka on alun perin Juno-jumalattaren lisänimi, on antanut rahan nimen moniin kieliin, esimerkkinä englannin money. Rooman tasavallan ensimmäinen rahapaja sijaitsi Juno Monetan temppelissä. Ensimmäiset metallirahat lyötiin Lyydiassa noin 650 eaa. Hopearahan lyönti Roomassa alkoi 268 eaa. Kiinalaiset ottivat käyttöön setelirahan 800-luvulla.Setelit otettiin Euroopassa käyttöön 1600-luvulla, kun kolikkorahan käyttö osoittautui epäkäytännölliseksi: se painoi ja vei tilaa.

Liikkeessä suhteellisen hyvä valikoima niin seteleitä kuin metallirahojakin

 

Avainsanat: rahat, keräily, mitalit

Mitalien historiaa

Keskiviikko 4.8.2010 klo 19:30 - Tuulikki

Mitalien eli pöytämitalien lyöminen alkoi Euroopassa 1400-luvulla. Keskeisenä innoittajana mitalien lyötättämiseen pidetään tuolloin herännyttä kiinnostusta antiikin rahoja kohtaan. Pöytämitaleja lyötiin erilaisten tapahtumien ja henkilöiden kunniaksi ja muistoksi.

Mitaleiden on sanottukin olevan historiankirjoitusta metalliin. Mitalit muistuttavat kolikoita ja aikaisemmin mitaleja kutsuttiinkin muistorahoiksi. Vanhojen mitalien ja kolikoiden kohdalla voi numismatiikkaa huonosti tunteva helposti tehdä vääriä tulkintoja. Esimerkiksi kuninkaallisten tapahtumien johdosta jaetut heittorahat muistuttavat hyvin paljon mitaleita. Ruotsissa mitalien valmistaminen alkaa jo 1500-luvulla, mutta varsinaisesti mitalitaide alkaa kukoistaa vasta 1600-luvulla.

Suomalaisen mitalitaiteen katsotaan taas alkaneen vasta 1800-luvun lopulla. Nykyinen suomalainen mitalitaide korostaa vahvasti mitalin suunnittelussa mitalia yhtenä kuvanveiston ilmentymänä. Niinpä nykyisin ei mitali välttämättä ole enää klassinen kolikkoa muistuttava esine, vaan se voi esimerkiksi koostua useasta eri osasta tai siinä voi olla liikkuvia osia.

Avainsanat: mitalit, pöytämitalit