Hae sivuilta

Uusimmat kuvat

Tuotteet

FORD RICHARD: ROIHULue lisää »

Yhteystiedot

Wanhat Unelmat ky
Aniankeskus
Aniantie 2-4 17200 Vääksy Asikkala

info@wanhatunelmat.fi www.wanhatunelmat.fi

Liike
puh. 041-7192610
Tuulikki Juusela
puh. 050 564 1944

Avoinna pe-su kello 11-18

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:2380336 kpl

Uusimmat kirjoitukset

  • 26.6.2019 15:25Kiitos asiakkaille yhteisistä vuosistaLue lisää »

Nuortenkirjat - mennyttä maailmaa(ko?)

Sunnuntai 6.4.2014 klo 19:07 - Tuulikki

Jokaisen tutkimuksen mukaan suomalaisten lukutaito on maailmanlaajuisesti huippuluokkaa. Usein kuitenkin kuulee väitettävän, että nuorten (14-17) lukeminen on vähentynyt jatkuvasti. Lukeminen vaatii aktiivista otetta. Eikö sitää enää riittävästi ole?

Lukemisen tutkijan, tietokirjailija Kalevi Kanteleen mielestä kuvallinen media valloittaa enemmän tunne- kuin tietotasolla. Juuri siksi abstraktien asioiden ymmärtäminen on nuorilla lähes hukassa. Kalevi Kantele on tutkinut peruskoululaisten ja lukiolaisten suhtautumista kirjojen lukemiseen. Maailman parhaasta lukutaidosta ei ole iloa, kun sitä ei käytetä. Kansainvälisen PISA-tutkimuksen mukaan juuri Suomessa tyttöjen ja poikien välinen ero lukutaidossa on kaikista OECD-maista suurin.

Aktiiviseen lukuharrastukseen kuuluvat kirjastokäynnit, lukeminen ja keskustelu. Se on ajankulua, rentoutumista, elämysten hankkimista tai vaikkapa perehtymistä johonkin mielenkiitoiseen harrastukseen. Lukeminen onkin se  pääasia, ei se mitä ja mistä luetaan. Jokainen meistä nauttii lukemisesta, kun saa itse valita luettavat kirjat. Tämän kerron usein liikkeessä esim. isovanhemmille, jotka miettivät kirjan ostoa nuorelle.  Moni alakoulun lukutoukka vieraantuu kirjoista murrosiän myllerryksessä, mutta palaa niiden pariin pahimman finni-iän jälkeen. Tästä olisi vanhempien pidettävä huoli, että löytyisi mukavia kirjoja.

Eräällä kirjamessulla antikvaarin pitäjä kertoi, ettei hänellä  juurikaan ole lasten- ja nuortenkirjoja, kun ei ole kysyntää ja niissä on niin vähäinen kate. Omasta puolestani pidän huolen siitä, että on runsaasti niin lasten kuin nuortenkin kirjallisuutta saatavilla - uutta ja vanhaa. Toisaalta haasteena on myös nuorten osalta se, että lukuharrastus on siirtymässä enenevässä määrin Internettiin, eikä painettua kaunokirjallisuutta enää lueta niin kuin ennen. Eräs nuori asiakkaani totesi: kirja vie tilaa. Kun on pleikkarit, Ipadit ym ym ja pieni oma huone.

Itse opin lukemaan vajaa 6-vuotiaana. Kahlasin kaikki tyttökirjat lävitse, kirjastonhoitaja (opettajani) innosti lukemaan venäläisiä klassikoita (olin alle 10 vuotias), paikkakunnan kirjakauppaan avattiin kirjatili, josta sain ostaa tietyllä summalla aina kirjan. Innostukseni siirtyi poikiini ja pojanpoikaani, vaikka netti näytteleekin suurta osaa kaikkien meidän elämässä. Uskon, että vanhempien esimerkillä on vaikutus! 

Avainsanat: nuortenkirjat, nuoret, kirjat