Hae sivuilta

Uusimmat kuvat

Tuotteet

LEHTONEN A. & HAAVIO M.: RAAMATUNHISTORIA KANSAKOULUJA VARTEN5. P 1947Lue lisää »

Yhteystiedot

Wanhat Unelmat ky
Aniankeskus
Aniantie 2-4 17200 Vääksy Asikkala

info@wanhatunelmat.fi www.wanhatunelmat.fi

Liike
puh. 041-7192610
Tuulikki Juusela
puh. 050 564 1944

Avoinna pe-su kello 11-18

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:2380198 kpl

Uusimmat kirjoitukset

  • 26.6.2019 15:25Kiitos asiakkaille yhteisistä vuosistaLue lisää »

Pilakuvat kertojina

Perjantai 8.1.2016 klo 12:10 - Tuulikki

Wikipedia määrittelee pilapiirroksen huvittavaksi tarkoitetuksi, karrikoiduksi piirrokseksi, joka voi olla visuaalista satiiria, kritiikkiä, huumoria ivaa. Ranskan ja Italian suljetut aristokraattiset hovit olivat oiva kohde karrikoinnille. Englannissa julkaistiin ensimmäinen kirja aiheesta, Mary Darlyn A Book of Caricaturas.

Suomessa pilapiirrosten historia alkaa 1880-luvulla. Pilapiirrokset aiheuttivat Suomen Suurruhtinaskunnassa joitakin rangaistustoimia. Matti Meikäläinen -lehdessä 14. huhtikuuta 1899 julkaistu kuva otsikolla Kyyrölän kummalliset koulurettelöt aiheutti lehden lopettamisen sen jälkeen kun se oli saanut useita varoituksia viranomaisilta

Eric Wasströmiä pidetään eräänä ensimmäisistä suomalaisista ammatillisista pilapiirtäjistä,. Hänet tuomittiin vankilaan piirustuksestaan, joka julkaistiin pilalehti Fyrenissä heinäkuussa 1913. Kuva oli osa piirrossarjaa otsikolla ”Kesähuvia hoveissa”. Syytteen ja tuomion aiheuttanut piirustus liittyi Venäjän hovin oleskeluun Suomenlahden saaristossa ja sen osallistumiseen Paatiossa pidettyihin ulkoilmatansseihin.

Tutkija Marja Ylönen toteaa, että Suomen ja Venäjän/Neuvostoliiton/Venäjän välisiä suhteita käsittelevät piirrokset ovat tyypillisiä suomalaiselle pilakuvastolle, jossa monet muut teemat ovat samoja kuin muissa maissa.

Sarjatulta! Sota-ajan suomalaiset pilapiirrokset ja sarjakuvat on Ville Hännisen ja Jussi Karjalaisen kirja suomalaisista talvi-ja jatkosodan pilapiirroksista.

Yksi tunnetuimmista suomalaisista pilapiirtäjistä oli Kari Suomalainen. Uran ensimmäinen kuva julkaistiin oman novellin "Tarkastaja Wilson-parka" ohessa Lukemista Kaikille -lehdessä numero 44/1937. Kari toimi Helsingin Sanomien poliittisena pilapiirtäjänä vuosina 1950-91. Jo koululaisena hän piirteli karikatyyrejä ja pilakuvia.  Kari tuli laajasti tunnetuksi poliittisista pilapiirroksistaan, joissa käsiteltiin politiikkaa vastoin ajan yleistä itsesensuuria. Poliittisten pilapiirrosten lisäksi Kari kuvitti Helsingin Sanomiin kirjoittaneen Arijoutsin pakinat vuoteen 1971 saakka. Karin pilapiirroksista ja teksteistä on koottu vuosina 1953–2010 yhteensä 58 kirjaa.

Avainsanat: pilakuva, huumori,